Nytillpassning av kontaktlinser

Välkommen att kontakta oss på Tel. 08-651 00 32

 


Ny-tillpassning av mjuka kontaktlinser 695:- inkl. provlinser, linsvätska ,linsträning och återbesökskontroll.


Ny-tillpassning av multifokala kontaktlinser 895:- inkl. provtlinser, linsvätska, linsträning och återbesökskontroll.
Kanske känner du att du vill prova kontaktlinser för att prova en enklare lösning för att se tydligt. Kanske känner du att du inte alltid vill bära glasögon och att de kan vara i vägen i vissa vardagssituationer. Kontaktlinser ger dig ett enkelt sätt att förändra både hur du ser världen och hur världen ser dig. Och de ger dig massor av frihet.

Kontaktlinser låter dig:

•Se ut som du vill
•Njut av en aktiv livsstil
•Bära glasögon endast när du väljer det
•Känna dig tillfreds med dig själv
•Frihet att se ut som du vill så att säga det med ögonen
•Frihet att se bättre: Skarp och klar syn i hela synfältet
•Rörelsefrihet: Kontaktlinser ramlar inte av eller är i vägen när du sportar
•Frihet att ha på dig vad du vill: Bär trendiga solglasögon och förändra ditt utseende utan problem
•Frihet att leva livet: Kontaktlinser är enkla att använda och kan göra ditt liv enklare


Har du någonsin funderat på att använda kontaktlinser när du sportar? Kontaktlinser ger den stabila, skarpa syn som alla idrottare behöver på fotbollsplanen, på tennisbanan, i joggingspåret och så vidare.För alla blivande kontaktlinsbärare har vi ett tillpassning- och utbildnings program med tyngdpunkten på hygien och säker kontaktlinshantering. Kontaktlins tillpassning utförs av en leg. optiker med behörighet för kontaktlinser.
När de sköts på rätt sätt kan kontaktlinser erbjuda ett hälsosamt, bekvämt och enkelt alternativ för syn korrigering. Oavsett om du en ny linsbärare eller om du har burit kontaktlinser i åratal, kan följande tips hjälpa dig att dra nytta av fördelarna med kontaktlinser.
Så här går en ny-tillpassning av mjuka kontaktlinser till:


Om du är ny som kontaktlinsbärare ska du börja med att träffa en leg.optiker med kontaktlinsbehörighet , som bedömer dina syn-behov för att avgöra vilken typ av linser som är bäst för dig. När de sköts på rätt sätt kan kontaktlinser erbjuda ett hälsosamt, bekvämt och enkelt alternativ för syn-korrigering. Oavsett om du en ny kontaktlinsbärare eller om du har burit kontaktlinser i åratal, kan följande tips hjälpa dig att dra nytta av fördelarna med kontaktlinser.


Först gör optikern en grundlig synundersökning av dina ögon. Förutom den optiska styrkan mäter vi hornhinnans radie och kurvatur. Optikern tittar också på dina ögon i ett mikroskop för att se att de mår bra och klarar av kontaktlinser. I samråd med optikern väljer du sedan kontaktlinssort och kontaktlinsmaterial som passar bäst till ditt behov för ett säkert linsbärande. Kontaktlinsen placeras sedan på ögat och optikern bedömer hur du ser och kontaktlinsens passform och rörelse på ögat.Vidare får du hjälp med rätt teknik att själv sätta i och ta ur dina kontaktlinser. En genomgång av skötsel och hantering av dina linser samt val av lämplig linsvätska att förvara eller skölja dina kontaktlinser i. God handhygien och rätt kontaktlinshantering är ett måste för att undvika infektioner i ögat. Idag räcker det oftast med en vätska som både förvarar , sköljer och desinficerar dina kontaktlinser. Om du väljer endagskontaktlinser kastar du bara kontaktlinserna när du tar ur dem på kvällen och börjar på ett nytt par nästa dag. Här behövs inga förvaringsvätskor.När optikern bedömer att du kan sätta i och ta ur dina kontaktlinser själv får du ta med dem hem. Du får info. om hur många timmar du får bära dina kontaktlinser per dag för att vänja in dina ögon på ett säkert sätt. Ett återbesök bokas efter ca 2 veckor (beroende på vilken kontaktlinssort). Vid återbesökskontrollen kontrollerar optikern din synskärpa och hur linserna sitter på dina ögon. Optikern tittar även på ögat i mikroskopet för att bedöma att dina ögon mår bra och att linsmaterialet passar och ej ger upphov till något besvär. Om allt är bra är nu tillpassningen klar och du kan köpa fler linser.

Kostnad för ny-tillpassning av mjuka kontaktlinser från 550:-. I priset ingår förutom kontrollerna dina provkontaktlinser och vätskor. Synundersökning för kontaktlinser skall enligt socialstyrelsen göras minst 1 gång per år för att undvika att komplikationer uppstår. Kostnad för en årlig kontaktlinskoll är från 620:-.När tillpassningen är klar kommer du att kunna glädjas åt de stora möjligheter och fördelar som detta kan ge dig . Du kan njuta av bekvämlighet, frihet, ledigare livsstil och bättre syn. Det tar en viss tid att vänja sig vid kontaktlinser, och det kan ta en liten stund att komma ifrån ögats naturliga reaktion att blinka när du sätter in kontaktlinserna. Du kommer att vänja dig gradvis och mycket snart kommer du att känna dig helt van och njuta av ett problemfritt kontaktlinsbärande.Du ska alltid noggrant tvätta händerna med en lanolinfri tvål innan du handskas med dina kontaktlinser.Var extra noggrann så att det inte finns spår av nikotin, handkräm, damm, eller smuts kvar på fingrarna, då detta kan hamna under kontaktlinsen och orsaka obehag. Försök att hålla dig över en plan yta när du handskas med kontaktlinserna. Placera alltid kontaktlinsen på toppen av pekfingret på den dominanta handen, den konkava sidan uppåt vid isättning av kontaktlinser.Du ska bära dina kontaktlinser såsom din kontaktlinsoptiker rekommenderar, så att du bygger upp din bär-tid över en viss period. Du ska aldrig utsträcka den maximala bär-tid som rekommenderas av kontaktlinsoptiker, hur bekväma dina kontaktlinser än känns. Det är viktig att du regelbundet får dina ögon undersökta av kontaktlinsoptiker. Skulle du känna av svåra eller ovanliga symptom, ta ut dina kontaktlinser och rådgör med kontaktlinsoptiker.Efter varje användning är det nödvändigt att rengöra och desinficera dina kontaktlinser, såvida du inte använder endagskontaktlinser, som kastas varje gång du tar ut dom. Rengöring och desinficering ska göras med de vätskor som din kontaktlinsoptiker rekommenderar, och i enlighet med tillverkarens instruktioner. Det är viktig att kontaktlins-etui rengörs och byts ut när du börjar på en ny flaska för att undvika förorening. Alla kontaktlinsvätskor ska vara väl förslutna när de inte användas.

 

 

 

Kassera och byt ut kontaktlinserna enligt det schema som din optiker tillhandahåller för att garantera en hälsosam och bekväm kontaktlinsupplevelse. Proteiner, lipider och mikroorganismer kan ansamlas på kontaktlinsytan. Kontaktlinser som ska användas fler än en gång måste därför rengöras när de tas ut ur ögat och bytas ut med lämpligt intervallSätt in och ta ut dina linser varsamt. Undersök din ögon regelbundet hos din kontaktlinsoptiker . Använd alltid färsk vätska för förvaring av dina kontaktlinser. Ta ut dina kontaktlinser om du känner obehag och rådgör med din kontaktlinsoptiker. Använd inte smink på den inre sidan av ögonlocken. Se till att hårspray eller andra kosmetiska sprayer inte kommer i kontakt med dina kontaktlinser. Späd aldrig ut eller fyll uppför mycket vätska i kontaktlins-etuiet. Bär inte dina kontaktlinser längre period än vad det rekommenderas av din kontaktlinsoptiker OCH TA UT ALLTID KONTAKTLINSERNA INNAN DU GÅR OCH LÄGGER DIG, så vida du inte använder kontaktlinser som är lämpliga och är ordinerade av din kontaktlinsoptiker.Använd inte dina kontaktlinser i miljöer med farlig eller irriterande rök. Använd inte dina kontaktlinser om ögat är rött, när du är förkyld eller om det känns obehagligt. Om du upplever problem som svår irritation, blink-behov eller ökat tår-produktion, kan det bro på att en liten dammpartikel eller smuts hamnat bakom kontaktlinsen. Ta ut linsen omedelbart och rengör den med en lösning som rekommenderas av din kontaktlinsoptiker. Om irritationen kvarstår, ta ut kontaktlinsen och rådgör med din kontaktlinsoptiker.För din egen säkerhets skull måste du träffa en licenserat optiker med kontaktlinsbehörighet innan du kan börja använda kontaktlinser. I de flesta länder är det obligatoriskt att kontaktlinser provas ut av leg.optiker med kontaktlinsbehörighet – och de får inte köpas utan kontroll hos en behörig kontaktlinsoptiker. Endast din leg.optiker är utbildad, tränad och licenserat att undersöka dina ögon och välja ut rätt kontaktlins.Dessutom är det viktigt att din leg. optiker med kontaktlinsbehörighet gör uppföljande kontroller. Dina ögon förändras med tiden, ofta utan symptom eller varningstecken, vilket kan innebära att du riskerar att utveckla allvarliga komplikationer, däribland blindhet. Regelbunden, kontinuerlig professionell uppföljning kan hålla dina ögon friska. Rådfråga din leg.optiker om ett rekommenderat undersökningsintervall, som oftast varierar mellan 6 och 12 månader.

Hygienisk och säker kontaktlinshantering:
Det viktigaste som du som kontaktlinsbärare kan göra för att skydda din syn är att vara noga med din egen och kontaktlinsernas hygien, samt att följa instruktionerna från din kontaktlinsoptiker och anvisningarna från tillverkaren av kontaktlinserna och linsvätskan.

•Besök din optiker för regelbundna ögonundersökningar.
•Följ det bär- och utbytesschema som din optiker har tillhandahållit.
•Ta ut kontaktlinserna före aktiviteter som omfattar kontakt med vatten, till exempel dusch, bad och simning. Om du bär kontaktlinser för långtidsanvändning ska du diskutera eventuella problem med din kontaktlinsoptiker.
•Tvätta händerna med tvål och vatten och torka dem innan du hanterar kontaktlinserna.
•Rengör kontaktlinserna enligt tillverkarens anvisningar och instruktionerna från din kontaktlinsoptiker.
◦Använd ny fräsch vätska för rengöring och desinfektion varje gång du rengör och förvarar kontaktlinserna. Återanvänd aldrig gammal vätska.
◦Desinficera aldrig kontaktlinserna med koksaltlösning eller återfuktande droppar. De fungerar inte som desinfektionsvätskor.
•Förvara kontaktlinser som ska återanvändas i avsett lins-etui.
◦Skölj lins-etuiet med steril kontaktlinsvätska (använd aldrig kranvatten) och låt det torka utan lock efter varje användningstillfälle. Obs! Varje förpackning SOLOCARE AQUA® allt-i-ett-lösning levereras med ett lins-etui* som har tillförts ett antimikrobiellt ämne. På grund av lins-etuiets speciella egenskaper bör locket skruvas på efter varje användningstillfälle.
◦Byt lins-etui åtminstone var tredje månad.

 

Tips för kontaktlinsbärare som använder kosmetika:
Att du bär kontaktlinser innebär inte att du måste sluta sminka ögonen. Här är några sminktips för känsliga ögon och kontaktlinsbärare:

•Lägg din makeup efter att du har satt i linserna. Sätt i kontaktlinserna innan du sminkar dig.
•Använd ögondroppar innan du lägger makeup så att de inte förstör sminkningen.
•Sov aldrig med makeup. Detta gäller framför allt om du bär linser. Små sminkpartiklar kan tränga in i ögonen så att de är röda, torra och irriterade när du vaknar.
•Överväg att använda engångsborstar för mascara för att undvika irriterade ögon. Om dina ögon lätt blir irriterade bör du överväga att investera i en uppsättning engångsborstar för mascara och använda en ny borste varje gång. På så vis undviker du att få in bakterier i ögonen.
•Använd en hypoallergenisk mascara om du har känsliga ögon. Om du har riktigt känsliga ögon och de flesta mascara-sorter som du provar får ögonen att klia, bör du använda en helt naturlig, hypoallergenisk mascara. Undvik dessutom skimrande ögonpennor. De innehåller glimmer som kan repa känslig hud och ge upphov till irritation.
•Använd vattenfast mascara och ögonpenna. Om du har problem med ögonpennor som rinner för att du använder ögondroppar eller lätt blir tårögd, bör du använda en vattenfast ögonpenna som garanterat sitter på plats hela dagen.
•Undvik ögonskuggor i rosa nyanser, som kan göra att dina ögon ser röda ut, framför allt om de är irriterade.
•Använd en speciell solskyddskräm avsedd för ögonområdet och använd din vanliga ansiktskräm med solskyddsfaktor i resten av ansiktet. På så vis får du inte svidande solskyddskräm i ögonen.
•Förebygg att ansiktskrämer irriterar dina ögon. Använd en bomullstopp för att torka längs övre och nedre franslinjen när du har applicerat ögonkräm, så att den inte kommer in i ögonen.

 

 

Varför är det viktigt med kontaktlinsskötsel?
Kontaktlinser utsätts för mikroorganismer och beläggningar som, om de inte avlägsnas, kan byggas upp på linsytan. Detta kan med tiden försämra komforten och synen, samtidigt som risken för kontaminering ökar.

Därför är det nödvändigt med regelbunden skötsel med hjälp av vätskor som är avsedda för att rengöra och desinficera kontaktlinser. Peroxidbaserade lösningar,  för rengöring och desinfektion, anses vara det bästa alternativet för kontaktlinsskötsel i form av vätska ger utmärkt antimikrobisk och rengörande effekt, komfort och användarvänlighet, och är ett perfekt val för den som bär mjuka linser eller RGP-linser. Visa 2 in one kontaktlins-vätskor är bättre än vanlig peroxidbaserad vätska eftersom behovet av ett separat rengöringssteg för mjuka kontaktlinser har eliminerats.

Varför kan inte vatten användas för att skölja kontaktlinser?
Kranvatten innehåller klor, mineraler och metallpartiklar som kan skada både kontaktlinsen och ögat. Dessutom innehåller det mikroorganismer som kan orsaka allvarliga ögoninfektioner. Hemmagjord koksaltlösning samt renat eller destillerat vatten bör inte användas för att skölja eller förvara kontaktlinser, eftersom de inte har någon steriliserade eller desinficerande effekt.

De fem viktigaste sakerna som du bör känna till om kontaktlinsskötsel
1.Rengöring och desinfektion
Rengöring och desinfektion är viktigt för att döda mikroorganismer som kan orsaka ögoninfektioner. Följ tillverkarens instruktioner för korrekt rengöring och desinfektion av kontaktlinser.
2.Förvaring
Kontaktlinser måste förvaras i ett avsett lins-etui och i vätskor som är godkända för linsförvaring.
3.Återfuktning
Använd droppar som är godkända för att återfukta kontaktlinser om du får symptom på torra ögon. Detta ingår egentligen inte i kontaktlinsskötseln, men kan användas för extra komfort.
4.Lins-etuiet
Undersökningar visar att lins-etuier är en vanlig källa till mikrobiell kontaminering. För att minimera risken för kontaminering är det viktigt att lins-etuiet rengörs på rätt sätt och byts ut regelbundet. Följ alltid de anvisningar som följer med förpackningen för mer information om hur du rengör och förvarar lins-etuiet. Byt ut lins-etuiet åtminstone var tredje månad.
5.Utbytesschema
Olika kontaktlinser är tillverkade av olika slags material. Eftersom alla material fungerar på olika sätt, rekommenderar tillverkarna ett utbytesschema för varje linstyp för att linsen ska fungera optimalt. De flesta av dagens kontaktlinser är avsedda att bytas ut ofta. Vanliga utbytesintervall är varje dag, varje eller varannan vecka och varje månad. Tala med din optiker, som rekommenderar ett utbytesschema som är anpassat efter dina kontaktlinser och dina individuella behov.
Oavsett om du väljer ett peroxidbaserat eller icke peroxidbaserat allt-i-ett-system eller linsdroppar, har CIBA VISION® mycket effektiva linsskötselprodukter som garanterar komfort, funktion och bekvämlighet när du bär kontaktlinser.

 

Källa Alcon.
Upp till 90% av kontaktlins-tillpassningar är lyckade och problemfria.

Välkommen till vår erfarne leg.optiker med Diagnostisk optometri & kontaktlinsbehörighet Britta Wendel.Ny-tillpassning av multifocala kontaktlinssorter är från 650:-. Du får välja att hämta ut kontaktlinserna här hos oss eller få hem kontaktlinserna i brevlådan utan någon som helst fraktavgift. Leveranstid kan vara kortare eller längre beroende på kontaktlinssort.
Här kommer lite information om en av dem kontaktlinserna med otroligt bra komfort från BAUSCH + LOMB: SoftLens med hög optisk definition en kristall klar syn för ett aktivt livsstil. Fullgod syn. Minskar halofenomen och bländning. SoftLens endagslinser med hög optisk definition är avsedda att minska sfärisk aberration. Sfärisk aberration försämrar syn-kvaliteten i låg belysning, vilket leder till suddig syn, halofenomen och bländning. Generellt har man en positiv sfärisk aberration på 0. 15um vid en puppill-storlek på 6 mm. Linsen funkar för enastående syn-kvalité under alla ljusförhållanden.

Prisuppgift: Softlens 38 ½ års förbrukning 740:-SoftLens Endagslinser: med ComfortMoist för långtidsverkande fuktighet, håller dina ögon komfortabla hela dagen. Bättre komfort tack vare minskad materialmassa på innerytan för minskad interaktion mellan lins/ögonlock. Icke-jonisk material minimalt proteinupptag för långvarig komfort. Fuktgivande ämne som poloxamin i förpackningsvätskan konditionerar ytan, drar åt sig tår-filmen och förbättrar komforten hela dagen.

Prisuppgift: Softlens Daily 30/box 150:- 90/box 410:-


Ny-tillpassning av mjuka kontaktlinser 695:- inkl. provlinser, linsvätska ,linsträning och återbesökskontroll.


Ny-tillpassning av multifokala kontaktlinser 895:- inkl. provtlinser, linsvätska, linsträning och återbesökskontroll.


Boka tid direkt online via vår hemsida eller Välkommen att kontakta oss på Tel. 08-651 00 32Namn *
E-post *
Telefon
Adress
Land
 

Hej. Har du frågor, eller vill boka en tid hos oss? Ring: 08 - 651 00 32