Torra ögon

Välkommen att kontakta oss på Tel. 08-651 00 32Vad gör uttorkade miljöer med dina ögon?Ditt öga har ett naturligt fuktgivande skydd via ett ytskikt som kallas tårfilm. Detta smörjer ögats yta och hjälper till med att bibehålla en klar syn. Den håller ögat fuktigt, tvättar ut damm och fragment samt hjälper till med att stoppa eventuella bakterier som skulle kunna tränga in i ögat och orsaka infektioner. Förlorad fuktighet i ögat kan doc k förstöra det naturliga skyddet och göra att dina ögon känns obekväma, trötta och irriterade. Ögontorrhet är ett tillstånd som karaktäriseras av förlust av vatten från tår-filmen. Detta resulterar i en mer koncentrerad tår-film och vi får en ökad osmos eller hyperosmolaritet. Om tår-filmen blir mer koncentrerad dras ytterligare vätska från ögat via osmos och orsakar ännu torrare ögon. Det finns två huvudorsaker till ögontorrhet, minskad tår-produktion eller ökad avdunstning. Tår produktionen kan minska vid sjukdomar såsom Reumatoid Artrit eller Sjögrens Syndrom, men även vid tillstånd som påverkar känsligheten på ögat yta t.ex långvarigt kontaktlinsanvändning, hornhinnekirurgi, LASIK och visa virusinfektioner. Avdunstningen kan också öka vid långvarig ögonlock-inflammation s.k blefarit eller enbart av att ha stora ögon.
Ögon som bränner, skaver, kliar eller känns trötta kan vara ;torra ögon;


Torra ögon bror på ändring i tårvätskans sammansättning och mängd samt tår-filmens förmåga att fukta ögat mellan blinkningarna. Tår-filmen fuktar och utjämnar ögats yttersta cellager så att hornhinnan kan bryta ljuset maximalt för bästa möjliga seende. Tår-filmen innehåller näringsämnen, joner samt enzymer som skyddar mot infektioner. Tår-filmen smörjer och skyddar mot uttorkning. Om dina ögon är röda eller känns trötta kan det vara att dina "ögon är torra".De vanligaste orsakerna till torra ögon är:


¤ Torr luft , luftkonditionering eller luftföroreningar


¤ Dataarbete t.ex. felaktig placering av skärmen


¤ vid för hög placerad skärm vidgas ögonspringanSjukdomar och tillstånd som påverkar tår-filmen:


¤ Minskad tår-produktion och förändrad sammansättning p g a stigande ålder.


¤ Reumatiska sjukdomar , t ex Sjögrens syndrom.


¤ Hudsjukdomar.


¤ Allergier


¤ Infektioner.


¤ Läkemedelsbiverkningar.


¤ Menopas eller andra hormonella förändringar.


Misstänker man att symtomen bror på sjukdom bör man kontakta ögonläkare för närmare diagnostik och behandling. Tår-ersättningsmedel tillför ögat fukt utifrån och lindrar symtomen.Undgå känslan av trötta och irriterade ögon. Dina ögon påverkas precis som din hy och ditt hår av hårda uttorkade miljöer. Ögonen är även känsliga för längre perioder av koncentration framför en dataskärm eller läsning. Dessa faktorer kan orsaka förlust av fuktighet och får ögonen att känna sig trötta , gryniga, irriterade och obekväma. Dessa känslor är vanliga att uppleva av och till, men kan få dig att känna riktig trötthet om de förekommer ofta.Behandling:


tearsagain sensitive

Ögonsprayen verkar genom att dess liposomer, mikroskopiska lipidmolekyler, blandar sig med de kroppsegna lipiderna vid ögonlockskanten när ögat är stängt. När ögat åter öppnas fördelas tearsagain tillsammans med tårfilmen över ögats yta och därmed stabiliseras och repareras det defekta lipidskiktet. Torra ögon beror i 78% av fallen på en störning i tårfilmens lipidskikt(4). Men många tror felaktigt att de har överansträngt ögonen och behöver glasögon. Andra använder ögondroppar med tårersättning, trots att det inte är något de behöver. För de flesta hjälper det att stärka och förbättra lipidskiktet, så att ögonen kan upprätthålla sin naturliga fuktighet.


  • Reparerar och stabiliserar tårfilmen.

  • Kan användas med kontaktlinser och make-up.

  • Sensitive, utan konserveringsmedel och med vitamin-B5.

  • Sprayas på stängda ögon.


Pris 189:- 10 mlBlephaCura


BlephaCura är en liposomsuspension och innehåller naturliga lipider,  vitamin A och E.BlephaCura innehåller en naturlig liposomsuspension som effektivt rengör ögonlockskanterna och lindrar och behandlar inflammation. Samtidigt stimuleras de meibomska körtlarna för till en naturlig produktion av liposomer. De meibomska körtlarna kan bli tilltäppta med åren, vid överproduktion av lipider eller vid användning av ögonmake-up. De meibomska körtlarna är oljeproducerande körtlar i ögonlockskanten. Täpps dessa körtlar till kan de sluta fungera. Daglig rengöring av ögonlockskanterna och behandling mot inflammation är viktig, eftersom meibomska körtlar som har slutat att fungera inte kan väckas till liv igen.


 

  • För daglig rengöring och vård av ögonlockskanterna.

  • Lindrar inflammation i ögonlocken.

  • Stimulerar de meibomska körtlarna.

  • Utan tensider.Pris 185:- 70 ml
Tår-ersättningsmedel tillför fukt utifrån och lindrar symtom. På apoteket finns ett flertal preparat som är receptfria. Vissa droppar är lättrinnande, som t ex "Artelac", andra är gel liknande som t ex "Oftagel".


Pröva själv vad som känns bäst. Misstänker man att symtomen bror på sjukdom bör man kontakta läkare. De flesta droppflaskor innehåller konserveringsmedel som kan irritera ögat. Speciellt vid daglig droppande kan det vara viktigt att undvika konserveringsmedel genom att använda en-dos behållare.


Ett alternativ är "Oxyal" i droppflaska. Det innehåller visserligen konserveringsmedel men den försvinner i samband med droppande och påverkar inte ögat.
Balanserad elektrolytlösning:


Att tillföra ögat en fysiologiskt balanserad elektrolytlösning vid administration av fuktgivande komponenter är väldigt viktig för biokompatibilitet eftersom joner som natrium, klorid, magnesium, kalium och kalcium utgör en mycket viktig roll i cellers förmåga att kommunicera med varandra. Kommunikationen går genom så kallade glansstrimmor, en typ av cellkontakter där elektrolyter kan passera mellan olika celler. Detta möjliggör en enhetlig struktur av flera celler som därmed kan röra sig synkroniserat, vilket till exempel är mycket viktig för att tårkörteln ska kunna fungera fullt ut. Elektrolyter är även väldigt viktiga i cellens energiförbrukning.
Hyaluronsyra en fjädrande biopolymer:


Som naturens egna smörjmedel kan hyaluronsyra återfinnas i till exempel ledvätskan i våra knän, där det spelar en central roll som smörjande medel. Det är även utspritt över hela kroppen i bindväv och olika stödjevävnader som i vår näsa, våra öron och våra ögon. Hyaluronsyra är en flexibel biopolymer som kan anpassa sig till miljöer där vätska ständigt står i långsamt flöde. Med en tröghet mot detta flöde kan biopolymer hålla sig kvar på ett komfortabelt sätt där den avses fukta. Samtidigt kan den utstå snabba mekaniska förändringar i miljön, som den stress den utsätts för i våra knän när vi till exempel springer eller i vår tår-film när vi blinkar. Hyaluronsyra växelverkar mellan fjädrande och elastisk. Det är dessutom vattenbindande och vattenattraherande. Ögon droppar som innehåller Hyaluronsyras fjädrande egenskaper, gör att det dröjer lång tid innan den fuktgivande komfortlösningen lämnar ögats yta.Vattenbindande komfort


Ögats tår-film består av tre skikt; lipidskikt, vatten skikt och mucinskikt. Torra ögon förknippas vanligtvis med instabil tår-film som bryts upp. I och med att tår-filmen bryts upp minskar dess förmåga att hålla inne vatten. Vattenskiktet blir därför flyktigare och kan avlägsnas från ögats yta, antigen genom att mindre volymer dunstar bort eller att större volymer rinner ut ur tår-filmen. Det senare beskriver ett av de vanligaste symptomen vid torra ögon, nämligen rinnande ögon. Då vatten flyr tår-filmen minskar tår-volym vilket ökar risken för inflammation och där möjliggör en ond cykel. Hyaluronsyra är en vatten-retenderande biopolymer. Den förhindrar vattnets flykt genom att binda och uppsamla det.Torra ögon & Thera Pearl 2015-09-01Lindrande kyl- eller värmebehandling. Thera Pearl Ögonmask är en innovativ ögonmask som ger effektiv lindring genom värme eller kyla. Masken kan användas om och om igen för exempelvis torra, trötta eller svullna ögon eller vid huvudvärkMed Pearl Teknologi. Ögonmasken innehåller mjuka pärlor med förmåga att absorbera och avge värme eller kyla. Man kyler den enkelt i kyl/frys som kan ge lindring vid t.ex. Svullna ögon, Trötta ögon, Huvudvärk, Spänningar, Allergi och Efter estetiska behandlingar eller värmer den i mikrovågsugn som kan ge lindring vid t.ex. Torra ögon, Blefarit och andra Ögonlocksbesvär, Förkylning och Bihålebesvär.  

 


Vid användning formar sig masken efter ansiktet för optimal komfort och lindring. Besvär med torra ögon kan bro på flera saker. en av dessa att tårarna innehåller för lite smörjande fett. Det bror oftast på att fettkörtlarna vid ögat producerar för lite eller inget fett alls. Genom att värma ögonen med hjälp av masken, tillsammans med lätt massage av ögonlocken  efter värme behandlingen, kan man hjälpa till att stimulera produktion av det smörjande fettet. Rekommenderat är att gärna använda masken 1-2 gånger per dag , i cirka 10 minuter, och sedan massera ögonlocken lätt. Masken rengörs enkelt med tvål och vatten.Produktfakta. Pärlorna består av vatten,glycerol och natriumpolyakrylat och materialet i masken är fri från BPA, ftalater och latex. Masken kan användas om och om igen.


Pris: 185:- 


Biotrue® Ögondroppar
Nu lanserar Bausch + Lomb Biotrue Ögondroppar, som utvecklat och inspirerats av ögonens biologi. Biotrue Ögondroppar innehåller hyaluronsyra som skyddar, fuktar och smörjer ögat på ett naturligt sätt. Varför Biotrue Ögondroppar?
• Smörjer ögat på naturlig väg
• Hygieniska endospipetter
• Fri från konserveringsmedel
• Kan användas ihop med kontaktlinser
• Praktiska och lätta att ha med


Målgrupper och användningsområden:

¤ Lins- och glasögonanvändare
¤ Vid dator-/bildskärmsarbete
¤ I dammiga och torra miljöer
¤ På flyget eller resan
¤ Vid blåsig och/eller solig väderlek


HYLO-COMODO: Ögondroppar som passar alla, återfuktar och piggar upp torra och irriterade ögon helt utan konserveringsmedel. Förebyggande och fuktgivande ögondroppar som lindrar besvär från trötta , torra och irriterade ögon. Passar även kontaktlinsbärare. Innehåller hyaluronsyra, en kroppsegen substans som bildar en skyddande fuktfilm på ögats yta. En flaska innehåller 10 ml, vilken motsvarar minst 300 strila droppar. Rekommenderad dos är 1 droppe 3-4 gånger dagligen. HYLO-COMOD är skonsam mot ögat och behandlingstiden är obegränsad. 6 månaders hållbarhet efter öppning.

Pris:  199:- 10 ml flaska


HYLO-CARE: Ögondroppar speciellt för kontaktlinsbärare, fuktar och vårdar trötta ögon hos kontaktlinsbärare, helt utan konserveringsmedel. Fuktgivande ögondroppar som lindrar trötta och torra ögon. Speciellt utvecklade för kontaktlinsbärare. Innehåller dexpantenol, ett B-vitamin, som påskyndar läkningen av mindre skador i ögat, samt förebygger proteinbeläggning på linserna. En flaska innehåller 10 ml, vilket motsvarar 300 strila droppar. Rekommenderad dos är 3-4 gånger dagligen. HYLO-CARE är skonsam mot ögat och behandlingstiden är obegränsad. 6 månaders hållbarhet efter öppning.

Pris:  199:- 10 ml flaskaHYLLO-GEL: Långtidsverkande ögondroppar vid ihållande torrhet-känsla, helt utan konserveringsmedel. För intensiv, traputisk smörjning av ögat vid allvarligare och ihållande torrhet-känsla, och efter kirurgiska ingrepp. Passar även kontaktlinsbärare. Innehåller hög koncentration hyaluronsyra som ger långvarig lindrig för ögat, utan att ge suddig syn. En flaska innehåller 10 ml, vilket motsvarar 300 strila droppar. Rekommenderad dos är 1 droppe, 3-4 gånger dagligen. HYLLO-GEL är skonsam mot ögat och behandlingstiden är obegränsad . 6 månaders hållbarhet efter öppning.

Pris: 199:- 10 ml flaska


VitA-POS: Vitaminsalva på natten. Effektiv ögonsalva som skyddar och lindrar, helt utan konserveringsmedel . Lindrar besvär från riktig torra ögon. Skyddar ögats yttre delar och hjälper ögonlocken att glida lättare över hornhinnan. Vitamin A har en positiv effekt på tår-filmen och ögats yttre cellager. Kan ge suddig syn direkt efter applicering. En tub innehåller 5 ml. Doseras fritt och individuellt efter behov. Vid svåra besvär rekommenderas behandling 3 gånger dagligen. Behandlingstiden är helt obegränsad. 12 veckors hållbarhet efter öppningen.

 

Pris: 102:- 5 g tubHYLLO-FRESH


Återfuktar och piggar upp trötta, röda och irriterade ögon. Smörjande ögondroppar för dig som har lätta besvär. Passar även kontaktlinsbärare. Innehåller Ögontröst Euphrasia officinalis samt hyaluronsyra som är kroppens egen substans som bildar en skyddande fuktfilm på ögats yta. Ögontröst är en medicinal-ört som använts kliniskt ända sedan medeltiden, och som är fortfarande används. Släktnamnet Euphrasia kommer från grekiskan och betyder glatt sinne eller välbefinnande

är skonsam mot ögat och behandlingstiden är obegränsad. 6 månaders hållbarhet efter öppning.

Pris:   149:- 10 ml flaska

Add1 Biocompatible tears med Hyaluronat från CONSOL: Add1 är en fjädrande komfortlösning , framställd för att fukta och smörja ögon vid behov. Konceptet biokompatibilitet har utgjort en central aspekt vid utvecklingen av Add1, en egenskap som dels uppnås genom fysiologiskt balanserad elktrolytlösning, inspirerad av den sammansättning av salter som kan återfinnas i naturliga tårar. Under utvecklingen av Add1 har den även kunnat befrias från konserveringsmedel, då vätskan dispenseras genom ett unikt pumpsystem som levererar komfortdroppar , med preciserad dos och total frihet från risk av kontamination. Huvudingrediensen hyaluronat är även den enen viktig naturligt förekommande komponent vars funktion är att stabilisera de kollagennätverk som håller samman ögats celler. Den kan därför återfinnas i mucinskiktet i tår filmen, det av de tre skikt som befinner sig närmast ögats yta. Hyaluronsyra i Add1 är framställt genom fermentering ur den väl karakteriserade bakterien Bacillus subtilis, vilket resulterar i den renaste formen av hyaluronat för kontrollerad fuktning, fri från möjlig irritation. 300 strila droppar. 24 veckors hållbarhet efter öppningen.

Pris: 10 ml flaska 199:-

.OBS. Tillverkad i Sverige.Systane Ultra: är en högpresterande behandling för torra ögon. Den ger lindring. Sätter en ny standard med förlängd lindring som är klinisk bevisad. Bibehåller en god synskärpa under än längre tid. Har en unik verkning mekanism som ger en förstärkt smörjande effekt. Har förbättrade viskoelastiska egenskaper. Ger mindre dimsyn vid applicering och är förstärkt med skyddande effekt. Anpassat för patienter utan MGD. Innehåller konserveringsmedel Polyquad som attraheras av bakterier, men repelleras av korneala epitelceller. Kn användas av kontaktlinsbärare. 3-6 månaders hållbarhetstid i öppnad förpackning.

Finns även i en gångs dos 0,7 ml som är helt utan konserveringsmedel.

Pris: 10ml flaska 137:-Systane Balance: är smörjande ögondroppar som är en lipidbaserad smörjande produkt för behandling av torra ögon. Smörjer den okulära ytan, kompletterar och stabiliserar lipidlagret i tårfilmen så tårflödet normaliseras. För patienter med torra ögon orsakat av MGD Meibomian Gland Dysfunction eller posterior blefarit/meibomit, igentäppta körtlar pga tjokt sekret eller ostabil tår-film pga dåligt lipidskikt. Har en unik sammansättning med LipiTech system som återställer lipidlagret. Stabiliserar den naturliga tår-filmen och ger förlängd TFBUT. ökar Qol genom att ge lindring för torra ögon orsakad av MGD genom färre droppar per dag.

Pris: 10 ml flaska 140:-Systane GEL DROPS: Smörjande ögondroppar är en ny behandling avsedd för personer med torra ögon som behöver ett extra skydd utöver vanliga droppar, exempelvis under natten. Systane GEL DROPS har en unik verkningsmekanism, som hindrar avdunstning av tår-filmen och ger en förstärkt smörjande effekt, som varar under lång tid. Passar för applicering under både dagen och natten och lindrar måttliga till svåra ögonsymtom på grund av torra ögon t.ex. obehag, sveda och irritation. Systane GEL DROPS har en mer trögflytande konsistens, som skapar ett effektiv, gel-liknande bandage på ögat. Detta är viktigt eftersom det ger utökat skydd för personer med torra ögon , med eller utan Meibomian Gland Dysfunction så kallade lipidbrist i tårfilmen. Hållbarheten är 3 månader i öppnad förpackning. Oöppnad är hållbar i 18 månader. Kan användas i samband med kontaktlinser genom att droppa innan kontaktlinser sätts på ögat eller efter att kontaktlinserna har tagits ut.

Pris: 10 ml flaska 140:-
Blink eye drops.

Blink intensive tears protective eye drops är en avancerad ögondroppe som är speciellt utvecklad att hjälpa Dina ögon behålla sin naturliga fukt och erbjuda varaktig komfort och skydd mot känslan av torrhet och irritation. Kan köpas receptfritt.blink intesive tears ger en varaktig lättnad från torra trötta ögon.

Fukthållbarhet.

¤ Den viskositetshöjande viskositetselasticitet utformningen håller fukten i ögat för en långvarig lättnad.

¤ Studier visar att fukten stannar kvar i ögat över 60 minuter.Behåller tårfilmsosmolaritet.

¤ Uttorkade mjljöer tar fukt från tårfilmen och ökar tårfilmsosmolaritet.

¤ En ökad tårfilmsosmolaritet kan förknippas med okulär ytskiktsskada samt känslan av torra ögon.

Hypertoniska blink intesive tears hjälper till med att behålla tårfilmsosmolaritet bättre.blink contacts lindrande ögondroppar. speciell utformad för kontaktlinsbärare.

¤ uppfräschning för kontaktlinsbärares torra, trötta ögon.

¤ blink contacts ögondroppars viscoelasticitets utformning ökar tårfilmens break up time för att ge längre och mer bekvämt kontaktlinsbärande. Kan köpas receptfritt.


 

 

Oxyal från BAUSCH + LOMB vid torra, irriterade eller trötta ögon. Tårar - din bästa vän vid torra ögon. Ytterst på ögat finns ett tunt vätskeskikt, tårfilmen. Dess uppgift är att fukta, skydda och jämna ut ögats yttersta lager, så att hornhinnan kan bryta ljuset på bästa sätt. Tårarna innehåller en rad olika ämnen som smörjer och skyddar ögat mot infektioner och uttorkning. Oxyal ögondroppar skyddar, fuktar och smörjer irriterade, torra och trötta ögon. Torr inomhusluft, irritation från kontaktlinser eller arbete framför dataskärmen kan göra att våra ögon känns torra och trötta. ibland kan besvären orsakas av andra bakomliggande sjukdomar. Oxyal smörjande ögondroppar kan hjälpa till att lindra besvären. Dropparna innehåller hyaluronsyra, ett naturligt ämne som finns i våra ögon. Där hjälper det till att fukta, smörja och skydda ögats yta.

 

Konserveringsmedel som blir till vatten: Oxyal innehåller också ett unikt och biologiskt nedbrytbar konserveringsmedel OXYD som helt omvandlas till syre, vatten och naturliga salter direkt när dropparna kommer i kontakt med ögat. Tack vare denna omvandling kan konserveringsmedlet skydda Oxyal i flaskan, utan att vara skadligt eller irriterande i ögat. Det innebär att du tryggt kan använda Oxyal även om du har kontakt linser. En droppe kan ge lindring: För de allra flesta räcker en eller två droppar Oxyal i varje öga för att lindra besvären. Du kan droppa vid behov eller så ofta din läkare/optiker har rekommenderat. Oxyal finns i praktisk droppflaska. Öppnad flaska är hållbar i två månader.

 

Pris 145:- 10 ml flaska.

 
Boka tid direkt online via vår hemsida eller Välkommen att kontakta oss på Tel. 08-651 00 32


Hej. Har du frågor, eller vill boka en tid hos oss? Ring: 08 - 651 00 32